Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Bârsana

 

A fost construit si amenajat un muzeu care sa intregeasca functiile manastirii dat fiind numarul abundent de pelerini si turisti atrasi de traditiile, autenticitatea si frumusetile zonelor de pe Valea Izei.

muzeul-manastirii-barsana
Inaugurarea oficiala a Muzeului de icoane si carte veche a avut loc in data de 29 iunie 2005 in prezenta Prea Sfintitului Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului. De asemenea au mai participat la inaugurare si sfintire Prea Sfintitului Justin Sigheteanu, arhiereu vicar, oficialitati locale si o parte a oamenilor de cultura din zona. Desigur ca au fost prezenti foarte multi sateni si pelerini.

Amplasamanet

Muzeul este amplasat in partea de sud-est a manastirii, in imediata vecinatate a turnului clopotnita. Aici veti gasi o legatura directa cu accesul in manastire si pentru a nu perturba activitatile cu caracter religios al manastirii.

muzeu-manastire
Muzeul este o constructie structurata pe trei nivele: demisol, parter si etaj. Toate aceste spatii compartimentate sunt astfel construite incat sa existe o imagine a unei case taranesti maramuresene. De asemenea, mobilierul si tamplaria sunt de inspiratie locala.

Aici mai gasim un loc de „zabava” si meditatie sub forma unui foisor.

Foisorul este un element caracteristic arhitecturii romanesti.

Ce gasiti la muzeu?

Muzeul manastirii dispune de manuscrise si carti sfinte de patrimoniu din secolele XVI – XIX. Aici mai gasiti icoane vechi si o bogata colectie de obiecte de arta populara locala.

etaj-muzeu-barsana

Nu uitati ca toate exponatele dau valoare spirituala colectiei muzeale.

Categories: obiective-turistice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.